A escondidas


A escondidas

Mikel Rueda, Espanya, 2014. 92 minuts.

Recomanada per a 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius

L’Ibrahim és un noi marroquí de 15 anys que decideix escapar-se en saber que en dos dies l’expulsaran del país. Paral·lelament, en Rafa, un noi espanyol de 15 anys, està nerviós perquè no sap si podrà complir les expectatives de la noia que l’acompanya. L’Ibrahim i en Rafa es troben i comencen a descobrir el seus sentiments, plens de dubtes i contradiccions.

Proposta d’activitats i orientacions pedagògiques

Δ L’Ibrahim i en Rafa, protagonistes de la pel·lícula, acaben compenetrant a un nivells que cap d’ells imaginava. Tanmateix, provenen d’uns contextos totalment diferents. Col·lectivament, analitzar les situacions dels personatges i quins estereotips i dificultats combaten per acabar forjant l’amistat entre ells.

Δ La pel·lícula ofereix un retrat del “primer amor” allunyada de la visió estereotipada i sovint edulcorada de moltes sèries i pel·lícules. Comparar el desenvolupament d’aquesta història amorosa amb la d’una pel·lícula vista recentment. En quins aspectes es posa èmfasi en cada cas? Quina imatge es desprèn de l’amor? Creieu que aquesta visió influeix en els desitjos i expectatives del públic?

Δ L’Ibrahim i en Rafa no acaben d’encaixar en el seu entorn o allò que a vegades s’espera d’ells. Valorar en quins moments els personatges es poden haver sentit socialment pressionats i de quina manera gestionen la situació per a no cedir i generar un espai on se sentin còmodes. De quina manera influeix la seva relació amb la resta de personatges? Observar especialment el vincle entre els dos protagonistes i el d’en Rafa amb el seu amic Guille.

Δ A A escondidas no apareix cap escena on en Rafa parli amb la seva família de la seva orientació sexual. Veient l’actuació del seu pare en el partit de waterpolo, com creieu que hauria estat la reacció del pare i la mare? Obrir un debat amb aquesta capçalera i anar indagant en temes de tabús i normalització de totes les possibles orientacions sexuals.

Δ Mikel Rueda, el director, proposa una estructura narrativa no lineal per tal que l’espectador comparteixi el viatge amb els protagonistes i pugui sentir-se igual de perdut que ells (entrevista a Fotogramas, 2014). Valorar en quin sentit l’Ibrahim i en Rafa poden sentir-se perduts i de quina manera el muntatge ajuda a transmetre aquesta sensació.

Tràiler