Project Description

Born in flames

Lizzie Borden, Estats Units, 1983

Recomanada per a batxillerat i cicles formatius

Deu anys després de la més gran revolució pacífica en la història dels Estats Units, en la qual un govern socialista arriba al poder, les minories continuen tenint problemes amb el govern. A la Nova York d'aquest futur distòpic un grup de dones decideix organitzar-se i mobilitzar-se per a portar la revolució més lluny del que qualsevol hagués imaginat mai.

Deu anys després de la més gran revolució pacífica en la història dels Estats Units, en la qual un govern socialista arriba al poder, les minories continuen tenint problemes amb el govern. A la Nova York d'aquest futur distòpic un grup de dones decideix organitzar-se i mobilitzar-se per a portar la revolució més lluny del que qualsevol hagués imaginat mai.

Què treballem?

Difondre obres cinematogràfiques cabdals per a la Història del Cinema amb perspectiva feminista

Evidenciar la importància de relats que interseccionin diferents opressions: gènere, opció sexual, raça i classe social

Fer visibles utopies feministes

Tràiler

GUIA DE DINAMITZACIÓ

Rodada a començaments de l'any 1983, Born in Flames és una pel·lícula que es podria definir com a afrofuturista i feminista. Fer recerca sobre el moviment artístic anomenat "afrofuturisme": en quin context històric sorgeix? Quines són les seves reivindicacions i propostes? Debatre sobre la relació entre la ciència-ficció, les utopies i els canvis socials.

Situada en un futur de ficció, la pel·lícula dialoga directament amb algunes de les principals mobilitzacions feministes a els Estats Units a finals dels anys 70, però també dels moviments pels drets civils, en concret dels drets de les persones negres. Filmada durant quatre anys amb un baix pressupost, sense un guió previ, el film s'estrena un any després de la dissolució oficial dels Black Panthers (Panteres Negres) l'any 1982. Llegir l'article de Pikara Magazine Angela Davis: "La esperanza revolucionaria se encuentra en las mujeres que son abandonadas por la historia" . Angela Davis és escriptora, activista i exmembre de les Panteres Negres. Relacionar les seves experiències i reflexions amb les lluites de les protagonistes de la pel·lícula.

La pel·lícula se situa en una societat post revolució socialista, benpensant i progressista, en què algunes dones blanques formen part de les estructures de poder polític i social. Lizzie Borden explora una de les qüestions encara presents en els moviments feministes d’avui dia: quines són les possibilitats de crear relacions de solidaritat entre dones de classes socials, races i opcions sexuals diverses? En quines escenes de la pel·lícula es presenta aquesta possibilitat?

Quan Adelaida Norris, la fundadora radical negra del “Woman's Army” (Exèrcit de Dones) és assassinada, una coalició diversa de les dones s’organitza per donar resposta. De quina forma és possible l’organització conjunta entre dones? Quines estratègies de resistència planteja la pel·lícula davant de les opressions? Quina és la relació d’aquestes propostes amb el context històric de producció del film?

Born in flames es fa ressò de diferents violències cap a les dones, entre les quals hi ha racisme, atur, lesbofòbia i agressions sexuals. Per altra banda, la pel·lícula fa un al·legat a l'amor entre dones, a les relacions afectives i sexuals lèsbiques. La identitat sexual de les protagonistes es presenta sempre en relació amb altres dimensions de les seves vides i no de forma aïllada. Reflexionar sobre la construcció de personatges lèsbics en la pel·lícula: com és la primera escena en què apareixen? Com és la seva caracterització? Quins discursos hi ha presents en la pel·lícula sobre el lesbianisme com a opció sexual i com a opció política? Com es representen les relacions afectives i sexuals amb altres dones?