Project Description

Gender Derby

Camille Ducellier, França, 2019

Recomanada per a ESO, batxillerat i cicles formatius

El roller derby no és un esport més. És un joc d’equip, creat i practicat per dones que es caracteritza per promoure la diversitat corporal i ser transinclusiu. “Gender Derby” és una websèrie en format vertical, com els stories d’Instagram, que serveix per a retratar a Jasmin, una persona queer, trans i “jammer” d’un equip de roller derby.

El roller derby no és un esport més. És un joc d’equip, creat i practicat per dones que es caracteritza per promoure la diversitat corporal i ser transinclusiu. “Gender Derby” és una websèrie en format vertical, com els stories d’Instagram, que serveix per a retratar a Jasmin, una persona queer, trans i “jammer” d’un equip de roller derby.

Què treballem?

Visibilitzar diferents experiències de transició de gènere.

Realçar pràctiques esportives que promouen valors inclusius i feministes.

Difondre narratives audiovisuals amb formats innovadors i que posen en el centre identitats de gènere dissidents.

Tràiler

GUIA DE DINAMITZACIÓ*

*Respectant la forma d’autodenominar-se de Jasmin, aquesta guia de dinamització fa servir la forma neutra -e.

Jasmin explica que des de petite es considerava com una persona intergènere. En el primer capítol de “Gender Derby”, elle explica la visió que té de si mateixe, de la seva identitat de gènere. Una mirada que s’oposa al binarisme que predomina en la societat occidental, que només contempla nens i nenes. En grup, construir una definició conjunta de “intergènere”, tenint com a punt de partida les declaracions de Jasmin, les seves experiències i emocions des de la infància fins ara.

Jasmin diu que li fa la impressió que en la seva identitat sempre hi ha coses que ha d’encobrir perquè la gent no les entendria. A quins aspectes creieu que es refereix? Com us sentiríeu en el seu lloc?

La llengua original de la pel·lícula és el francès. En el subtitulat al castellà, s’ha buscat introduir una referència al gènere que defugi del masculí i del femení. Quan Jasmin es refereix a si mateixe, s’ha substituït la -o (referència al masculí en castellà) i la -a (referència al femení en castellà) per la -e. Per exemple, quan diu “soy hiperactive” o “házlo tu misme”. Relacionar l’ús de la -e amb les reflexions de Jasmin sobre la seva identitat. Quina importància creieu que pot tenir la introducció de la -e en el llenguatge en relació al reconeixement de la diversitat d’identitats de gènere?

Considerant la incorporació de la -e com a gènere neutre, com us agradaria definir-vos a vosaltres mateixos/es? En gènere neutre, femení o masculí?

Jasmin practica Roller Derby, un esport que inclou valors inclusius i feministes. A partir de la seva descripció d’aquesta pràctica esportiva, identificar quins són aquests valors. Assenyalar les diferències i aspectes en comú entre aquest esport i altres pràctiques esportives que coneixeu, sobretot en relació amb els esports que practiqueu o heu practicat.

En un moment, Jasmin afirma que no cal tenir testosterona per a practicar Roller Derby. La testosterona és la principal hormona sexual masculina, entre altres funcions. Reflexionar sobre la relació entre la construcció de gènere i la pràctica de la majoria de les activitats esportives: quines característiques tradicionalment associades a la masculinitat s’acostumen a valorar en esports amb contacte físic? Quins estereotips sobre la feminitat dificulten la visibilitat dels equips femenins?

Reflexionar sobre els motius per què el Roller Derby és un esport que només es practica entre dones i persones trans.

Gender Derby és una websèrie que fa servir el format vertical. La imatge ocupa només la part central de la pantalla i deixa dues franges negres a cada banda. La directora, Camille Ducellier, explica que va escollir aquesta opció per similitud al format de les stories d’Instagram. Quines sensacions us transmet l’ús d’aquest format? Quines diferències i semblances trobeu amb el format d’Instagram? Considerar els motius per els quals la directora va optar per un format que es pogués relacionar amb el de les imatges d’Instagram.

Un altra opció visual és l’ús de la pantalla partida. Sovint la pantalla es divideix en dues i ens ensenya diferents situacions o diferents enquadraments de la mateixa situació. Què es vol destacar en aquests plans? Quins efectes produeixen?