Project Description
Génesis
Ester Moyà, Espanya, 2022
37'
Espanyol
Anglès
Recomanada per a ESO, batxillerat i cicles formatius
Isaac porta vuit mesos en tractament hormonal. Mitjançant tres capítols explica el procés de canvi del protagonista i reflexiona sobre el que és ser trans. Aquest documental, en format de conversa, parla del suport incondicional, de la diferència que hi ha en l'educació sexual entre generacions i de la importància de conèixer altres persones trans per fer el salt.
Isaac porta vuit mesos en tractament hormonal. Mitjançant tres capítols explica el procés de canvi del protagonista i reflexiona sobre el que és ser trans. Aquest documental, en format de conversa, parla del suport incondicional, de la diferència que hi ha en l'educació sexual entre generacions i de la importància de conèixer altres persones trans per fer el salt.
Què treballem?
Donar a conèixer diferents processos de transició
Apropar-se a propostes documentals que superen estereotips i tòpics en la representació de les identitats trans
Fer visible la importància d’un entorn afectiu obert als canvis d’una persona trans.
Tràiler
GUIA DE DINAMITZACIÓ
Isaac, el protagonista de Génesis, és un jove mallorquí que va iniciar la trancisió fa uns quatre anys. El documental es construeix a partir d’un muntatge de diverses entrevistes sobre el procés del trànsit en un entorn quotidià, així com ell acompanyat per gent propera. Repassar els personatges que han mostrat el seu suport per identificar els nusos o conflictes que va viure el protagonista amb aquests vincles. Quina és la sensació general cap a la seva mare, amics o parella?
En una de les entrevistes, Isaac explica com va ser la primera vegada que va plantejar-se la possibilitat de transitar cap a noi. És arran de conèixer l’existència d’un altre noi trans al seu entorn proper, que assumeix la possibilitat de conèixer-lo en persona i mostrar interès per un món que fins ara no s’havia sentit com a propi. És un moment central en la seva existència, que li porta a plantejar-se com és i com vol viure. Contrastar les dues reaccions oposades de les parelles d’Isaac davant d’aquest fet, la que tenia en aquest moment, i la que té durant el documental i la trancisió. Valorar els referents de persones dissidents sexuals i de gènere a l’entorn de cadascú, si n’hi ha, siguin en persona o en els mitjans de comunicació, per compartir quin és el seu rol en tant que referents (acompanyament davant dels dubtes, pors, inseguretats, etc. I la possibilitat de viure existències vivibles). Relacionar-ho amb les paraules finals d’Isaac a la darrera escena sobre els desitjos que té com a noi trans.
Ester Moyà, la realitzadora, explica com la investigació de final de grau dels seus estudis van esdevenir en un guió i finalment, el documental que avui és Génesis. Explica que quan va conèixer Isaac, protagonista del documental, va sentir que “era una persona particular, alguien que vivia la transexualidad de una forma diferente”. Relacionar les paraules de Moyà amb les declaracions d’Isaac de la mateixa entrevista al mitjà Última hora, on afirma el següent: «Mi felicidad nunca ha sido empezar a hormonarme u operarme, sino haberme encontrado. Antes de dar este paso he estado 100 % seguro. Siempre intento transmitir esto las personas trans, que no hay que ir con prisas. No es malo esperar lo que haga falta. Yo no necesito hormonarme, operarme o tener barba para saber quién soy, Isaac. Y nadie debería necesitar esto para saber quién es».
En unes lúcides reflexions al vídeo “Queer Theory”, la youtuber Abigail Thorn / PhilosophyTube teoritza sobre com l’impacte del temps es viu de manera diferent si algú és dissident sexual o de gènere: “Les vides queer no progressen de la mateixa manera que les vides no queer; experiències de persones queer com sortir o fer la transició per a persones trans, deformen el temps que impedeixen que la vida es desenvolupi de manera lineal.” Prenent la paraula gènesis, que és el títol del documental i es defineix com allò que remet a l’origen o començament d’alguna cosa, vincular-ho amb la proposta de Thorn: quin és el principi i de què? Per a qui? Per quins motius?
FILMS RELACIONATS
- Pero que todos sepan que no he muerto2020-12-30T12:41:27+02:00
Pero que todos sepan que no he muerto