Project Description

Joven y alocada

Marialy Rivas, Xile, 2012

Recomanada per a 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius

La Daniela és una noia de 17 anys que forma part d’una família evangèlica conservadora. En un debat entre la culpa cristiana i la seva rebel·lia, la Daniela viu el desig i plaer d’una manera que la portarà a qüestionar-se els dictàmens morals dels seus pares i la seva pròpia identitat.

La Daniela és una noia de 17 anys que forma part d’una família evangèlica conservadora. En un debat entre la culpa cristiana i la seva rebel·lia, la Daniela viu el desig i plaer d’una manera que la portarà a qüestionar-se els dictàmens morals dels seus pares i la seva pròpia identitat.

Què treballem?

Identificar els desitjos propis i la vivència del despertar sexual.

Posar en valor la representació de la bisexualitat en el cinema.

Reflexionar sobre el paper dels entorns digitals en la configuració de les identitats sexuals.

Tràiler

GUIA DE DINAMITZACIÓ

Joven y alocada veiem part del procés de descobriment sexual de la Daniela. Valorar la vivència de la protagonista i observar de quina manera el seu desig i curiositat inicials es transformen en una reflexió sobre la seva identitat sexual i els valors del seu entorn proper. Quins aspectes es qüestiona la protagonista?

La Daniela se sent atreta per en Tomás i per l’Antonia. Malgrat que la protagonista viu la situació amb alguns dubtes, el retrat que es fa de la seva bisexualitat s’allunya de la idea que és una etapa de confusió o que està experimentant. Pensar en altres pel·lícules o sèries en què aparegui un personatge bisexual i comparar el tractament que es fa de la seva experiència. Quina imatge es dona de la bisexualitat? Apareix el concepte com a tal?

La Daniela també trenca amb l’arquetip femení tradicional pel fet que pren la iniciativa en les seves relacions afectives i sexuals. Majoritàriament, les dones s’han considerat l’objecte del desig o l’amor i poques vegades el subjecte. Considerar en quins aspectes de la cultura pròpia (tradicions, costums, pintures, històries, etc.) es reflecteix aquesta idea. Coneixeu exemples que capgirin aquesta concepció?

En l’entorn proper de la Daniela, el sexe es viu com un tabú mentre que a Internet tant ella com la resta d’usuaris se senten lliure per a parlar-ne més obertament. Debatre les raons per les quals el sexe segueix essent tabú en la nostra societat i quins són els mitjans que afavoreixen la pervivència d’aquest tabú. Valorar si l’entorn digital és un espai més lliure de tabús: facilita parlar obertament? Per què?

L’ús del monòleg interior, en forma de veu en off, permet accedir als pensaments de la protagonista. Aquesta mirada subjectiva es complementa amb les entrades i comentaris al blog, plens d’elements gràfics com gifs. Valorar l’aportació d’aquests recursos a la pel·lícula i la seva expressivitat, to i capacitat per a connectar amb el públic.