Project Description

Juan de las brujas

Andrew Houchens, Mèxic / Estats Units, 2019

Recomanada per a ESO, batxillerat i cicles formatius

Juan de las brujas és un homenatge a Juan Medellín, membre fundador del prestigiós Ballet Folklòric d’Amalia Hernàndez. Un retrat íntim d’una vida plena i un testimoni del poder i la força de l’art.

Juan de las brujas és un homenatge a Juan Medellín, membre fundador del prestigiós Ballet Folklòric d’Amalia Hernàndez. Un retrat íntim d’una vida plena i un testimoni del poder i la força de l’art.

Què treballem?

Contribuir a ampliar els imaginaris en relació amb les projeccions de futur

Posar en valor obres cinematogràfiques amb referents de persones grans

Introduir elements bàsics del llenguatge documental

Tràiler

GUIA DE DINAMITZACIÓ

 Al començament del curtmetratge, Juan ens explica com va ser la seva infància i, sobretot, com era la seva família. Amb qui va créixer? Quina influència, segons ell, va tenir l’actitud del seu pare en la seva personalitat? I què va aprendre amb les dones amb qui hi vivia? Reflexionar sobre la importància de l’entorn familiar en les nostres creences, gustos i comportaments. Quins missatges us transmeten els vostres pares, mares, avis i àvies sobre com heu de ser, sobre què i qui us ha d’agradar?

 No sempre sabem el què ens interessa i motiva. A vegades ho sabem des de la infància, altres vegades ho sabem quan ja som joves i d’altres encara més tard. Juan des de petit sabia que li agradava ballar i va buscar la manera de poder fer realitat el seu somni: formar part de la companya de ballet folklòric de Mèxic en el Palau de Belles Arts.

Sovint a l’hora de voler ser ballarins, els nois es troben amb prejudicis de gènere que consideren que hi ha ocupacions femenines i d’altres masculines. Quin és el vostre somni? A què us agradaria dedicar-vos? Creieu que per a realitzar els vostres desitjos us haureu d’enfrontar a prejudicis per raons de gènere?

 En una imatge del film, el director ens dona a veure el carnet de membre de Juan del Ballet Folklòric de Mèxic. La data que hi apareix és l’1 de gener de 1971. Investigar sobre el context mexicà d’aquells anys en relació amb els drets de les persones LGTBI i relacionar-lo amb el context actual. Quins canvis han tingut lloc i, segons la vostra opinió, quins canvis encara s’han de produir?

 Juan de las brujas és un film de reconeixement a la vida i obra de Juan Medellín. Quina creieu que ha estat la motivació del director Andrew Houchens per a fer aquest homenatge? Quina creieu que és la importància de tenir referents de persones grans que van superar els estereotips de gènere i sexuals? Investigar sobre altres referents de persones grans LGTBI de contextos culturals diversos. Quina ha estat la importància de les seves trajectòries per a les generacions posteriors?