Project Description

La generación silenciosa

Ferran Navarro-Beltrán, Espanya, 2020

Recomanada per a batxillerat i cicles formatius

Homenatge a diferents persones grans del col·lectiu LGTBI de Barcelona, que van haver de viure la seva sexualitat d’amagat.

Homenatge a diferents persones grans del col·lectiu LGTBI de Barcelona, que van haver de viure la seva sexualitat d’amagat.

Què treballem?

Reflexionar sobre la vivència de la identitat sexual i de gènere en contextos repressius

Promoure el reconeixement i la defensa de la dignitat de les persones LGTBI d’edat avançada / vellesa

Difondre la memòria històrica amb perspectiva LGTBI

Tràiler

GUIA DE DINAMITZACIÓ

La persona que pertany a la denominada generació silenciosa és aquella nascuda entre 1927 i 1945, lapse en què van ocórrer esdeveniments mundials que van definir el comportament d’aquest grup poblacional. Actualment, aquestes persones tenen entre 76 i 94 anys d’edat, essent així la generació més antiga. El documental, però, afegeix un nou significat per referir-se al grup de persones entrevistades, de per sí afectades per la història política i social del nostre país: de quin silenci es tracta? Quines en van ser les conseqüències, acord amb les declaracions dels i les protagonistes? Es pot considerar del tot superat?

 Escoltar i analitzar la lletra del cantautor Raimon “Jo vinc d’un silenci”, composta l’any 1977 i relacionar el text amb les conseqüències de la dictadura, de per sí violenta, i l’impacte que va tenir en la població LGTBI. Buscar informació sobre la Nova Cançó, el moviment artístic i musical català en el qual s’emmarca aquest tema, perquè va néixer i què denunciava.

La diversitat sexual i de gènere a la vellesa és un tema menys explorat a nivell mediàtic i social que en les criatures, les persones joves o adultes. Quines demandes i reivindicacions sobre serveis públics posen de manifest en el documental, en relació a les seves vivències com a membres de la comunitat LGTBI? Per què són importants? Anomenar alguns canvis legislatius rellevants per al reconeixement dels drets que s’hi esmenten.

Complementar-ho amb la recerca d’informació sobre els serveis de la Fundació Enllaç, de la qual és membre Paulina Blanco, una de les dones lesbianes entrevistades.

L’any 2019 el Govern espanyol va fer les següents declaracions: “la recuperación de la memoria histórica de la lucha del colectivo LGBTI, sometido a persecución y a la clandestinidad en España hasta bien entrado el siglo XX y todavía hoy muy extendido en el mundo, es esencial para no repetir errores del pasado y afirmar la voluntad mayoritaria de la sociedad de avanzar en el reconocimiento, protección y promoción de los derechos de las personas LGBTI, a nivel nacional e internacional".

Realitzar en petits grups una entrevista a persones grans del vostre voltant: quines formes de discriminació per edat viuen o poden viure? Quines expectatives o inquietuds tenen amb la vivència de la soledat i el dret a una mort digna? Si no pertanyen a la comunitat LGTBI, contrastar les respostes amb alguna de les vint-i-cinc persones entrevistades al documental, per veure què tenen en comú i en què difereixen, especialment pel que fa al reconeixement i a la protecció dels drets fonamentals.

FILMS RELACIONATS