Project Description

Lobo y perro

Cláudia Varejão, Portugal, 2022

Recomanada per a cicles formatius

A través de la seva relació amb Luis, un jove queer, Ana, una jove que viu a l'illa de São Miguel (Açores) es qüestiona el món que l'envolta. Quan una amiga seva arriba des del Canadà, s'embarca amb ella en un viatge que la portarà més enllà de l'horitzó.

A través de la seva relació amb Luis, un jove queer, Ana, una jove que viu a l'illa de São Miguel (Açores) es qüestiona el món que l'envolta. Quan una amiga seva arriba des del Canadà, s'embarca amb ella en un viatge que la portarà més enllà de l'horitzó.

Què treballem?

Fer visibles dissidències sexuals i de gènere en entorns rurals

Valorar les xarxes de suport basades en l’amistat

Donar a conèixer obres cinematogràfiques empoderadores sobre les experiències LGTBI+

Tràiler

GUIA DE DINAMITZACIÓ

Els carrers estrets, el viatges en moto d'Ana entre casa i la feina, la peregrinació de Luis, ens situen en una illa petita dominada per la presència del mar i amb una població reduïda. Cláudia Varejao explica que la idea per realitzar la pel·lícula va sorgir quan un dia observava com els pescadors, homes amb una expressió molt masculina i dura, netejaven les xarxes i com se'ls hi va apropar un grup de noies trans amb robes acolorides i ajustades. Diu que en aquell moment va sentir por que elles poguessin ser violentades, però els pescadors les van abraçar: eres filles, nebodes, veïnes,... Debatre sobre com la directora va decidir representar en el film la convivència entre aquests dos mons a l'entorn petit d'una illa. Quins són els conflictes que va decidir evidenciar? I com es van resoldre en la pel·lícula?

Lobo y perro és una pel·lícula lluminosa amb colors intensos i cridaners. Quina és la relació entre l'estètica fílmica i la realitat representada? La pel·lícula s'insereix en una tradició cinematogràfica queer, inspirada en els moviments de l'orgull LGTBI+, que potencia la celebració, la creació de comunitat i la irreverència en l'expressió de gènere i sexual.

La banda sonora de la cinta també està marcada per una forta presència musical. Quines són les seqüències que recorden a una estètica de videoclip? Reflexionar sobre el valor expressiu d'aquests muntatges musicals en la narrativa.

Les mares tenen un rol fonamental en la creació dels universos de Luis i Ana. La mare de Luis ocupa un lloc de suport i d’amor que fomenta la llibertat d’expressió del fill. Per altra banda, la relació entre Ana i la seva mare és més complexa. Descriure la caracterització del seu personatge i identificar les escenes determinants per a la seva transformació. Quina és la visió de la mare sobre com ha de ser la vida de la seva filla? Com es relaciona l’Ana amb els seus propis desitjos sota la pressió de la mare?

El descobriment del plaer sexual d’Ana es representa a partir de la seva relació amb l'amiga que arriba de vacances des del Canadà, un dels principals destins migratoris de la població d'Açores. El personatge de Cloé funciona com a contrapunt al d'Ana: una és seriosa i poc expressiva mentre que l'altra és alegre i expansiva. Tot i això, la seva relació sembla transformar-se alhora per a les dues, amb un crescendo de tensió sexual construït al llarg de diferents escenes abans que hi hagi un primer petó. Relacionar la construcció d'aquest crescendo amb la dificultat per reconèixer i assumir el propi desig en les primeres vegades.