Project Description

Los buenos modales

Juliana Rojas i Marco Dudra, Brasil, 2017

Recomanada per a 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius

La Clara, una infermera soltaria la perifèria de São Paulo, és contractada per l’Ana, una dona misteriosa que necessita una persona que cuidi del seu fill nonat. Inesperadament, les dues desenvoluparan un vincle fort fins que una fatídica nit ho canviarà tot.

La Clara, una infermera soltaria la perifèria de São Paulo, és contractada per l’Ana, una dona misteriosa que necessita una persona que cuidi del seu fill nonat. Inesperadament, les dues desenvoluparan un vincle fort fins que una fatídica nit ho canviarà tot.

Què treballem?

Valorar el pastitx o la reinvenció dels gèneres cinematogràfics.

Visibilitzar vivències de maternitats diverses al cinema.

Posar en valor la necessitat d'espais segurs per a la comunitat LGTBI.

Tràiler

GUIA DE DINAMITZACIÓ

Los buenos modales combina diversos gèneres cinematogràfics (terror, musical, romàntic, animació, realisme màgic) per tractar temes molt variats. Pren de la mitologia fantàstica l’element de l’home llop per aprofundir en qüestions de classe, maternitats diverses i desig i amor lèsbic. Comparar les diferències que hi ha al principi entre els personatges d’Ana i Clara, però també els elements que tenen en comú. Com evoluciona la seva relació? Pensar en el que s’aporten mútuament per acabar juntes i com ho recull el títol de la pel·lícula.

Clara té la intenció d’abandonar la criatura nascuda d’Ana al mig d’un carrer, però al darrer moment opta per no fer-ho. Com creieu hi afecta el vincle amorós entre elles en aquesta decisió? A partir dels detalls de la segona part de la pel·lícula, on la veiem exercint de mare, imaginar què pot haver significat aquest amor per a Clara.

Descriure la vivència de la maternitat de Clara, que presenta amb normalitat certes contradiccions. Creieu que és feliç actuant com ho fa amb el seu fill Joel? Detectar les escenes on bascula entre donar-li amor i la necessitat de protegir-lo, d’ell i als altres dels seus instints assassins quan hi ha lluna plena.

El final del film és obert, de manera que el tàndem de realitzadors deixen a càrrec de la imaginació dels i les espectadores el que pugui succeir. Assumint que Clara ja no vol contenir la part animal del seu fill, imaginar una continuació per la darrera escena. Per fer-ho, podeu debatre sobre què significa la transformació transitòria de llop en Joel (i abans, del seu pare i Ana) precisament en el període de l’adolescència, buscant l’origen del mite del licàntrop.

El bar lèsbic és l’espai de descompressió de Clara després de tota la jornada al servei d’Ana. A part de posar en comú persones de la mateixa orientació sexual, reflexionar sobre altres funcions que puguin oferir els locals d’ambient LGBTI. Considerant les polítiques homòfobes del govern brasiler de Bolsonaro, què poden aportar a la comunitat aquests espais en termes de xarxa, seguretat, comunitat i inclusió? Podeu ampliar la recerca investigant sobre el paper fonamental que van tenir en el moviment pels drets LGBTI nord-americà, a partir dels disturbis de Stonewall Inn l’any 1969.