Project Description

Nobody is perfect

Beatriz Pérez, Espanya, 2021

Recomanada per a ESO, batxillerat i cicles formatius

Àlex, un noi de trenta-dos anys, està experimentant un gran canvi en la seva vida que passa per la necessitat de sentir-se acceptat socialment. Un recull dels pensaments, les pors i les inseguretats en el moment de prendre una decisió de vital importància.

Àlex, un noi de trenta-dos anys, està experimentant un gran canvi en la seva vida que passa per la necessitat de sentir-se acceptat socialment. Un recull dels pensaments, les pors i les inseguretats en el moment de prendre una decisió de vital importància.

Què treballem?

Donar a conèixer diferents processos de transició

Fer visibles els mandats de gènere binaris en la configuració identitària

Apropar-se a propostes documentals que superen estereotips i tòpics en la representació de les identitats trans

GUIA DE DINAMITZACIÓ

Nobody is perfect tracta sobre un procés de descobriment de la identitat de gènere. El curtmetratge es construeix a partir de dues entrevistes que volen acompanyar la transformació del protagonista: què canvia en el seu relat sobre les vivències del cos? Per què la directora ha triat el format d'entrevista per a realitzar el curtmetratge? Valorar la importància de l'escolta de les vivències individuals narrades en primera persona per reivindicar les decisions de cadascú sobre el propi cos.

Àlex explica que sempre s'ha refugiat en Laura per no patir violències. La directora, Beatriz Pèrez, ha fet una tria de determinats moments i experiències de la seva vida per incloure'ls en el curtmetratge: la infància i l'escola, la feina, la parella, etc. Identificar els conflictes que va viure el protagonista en aquests espais i vincles.

Què necessita Laura per a viure com a Àlex? Segons les seves paraules, per què necessita aquest canvi? Relacionar-lo amb el final del curtmetratge en què Àlex diu que sent que està tornant a néixer.

El curtmetratge comença en color i després se centra en entrevistes filmades en blanc i negre. Quina és la intenció de la directora amb aquest tractament diferenciat del color? Quins cossos s'associen als colors que predominen en la primera escena del film?

El començament de Nobody Is Perfect i el tractament de la fotografia interpel·len directament el binarisme de gènere. El curtmetratge està en blanc i negre excepte quan s'ha de parlar dels productes associats a la divisió binària del gènere. Reflexionar sobre la importància de no reproduir idees binàries sobre el gènere en la forma de filmar una persona trans.

El títol en anglès Nobody is perfect juga amb "cap persona és perfecte" i amb "cap cos és perfecte". Avui dia, quines idees s'imposen sobre els cossos per tal de ser considerats socialment "perfectes"? Quina creieu que és la reivindicació de la directora a l'afirmar que cap cos ho és? Relacionar perfecció amb normativitat, o sigui, amb allò que es considera normal i allò que es considera diferent.