Project Description

Perpetua Felicidad

Isa Luengo, Sofia Esteve, Espanya, 2022

Recomanada per a ESO, batxillerat i cicles formatius

Alma és una adolescent que canta a la coral del poble. El seu pare, director de la coral, ha perdut la veu a causa d’una laringectomia, fet que ha acabat amb la seva carrera de clarinetista. Alma explora la seva identitat sexual d’amagat del pare, mentre busca la manera d’apropar-se a ell.

Alma és una adolescent que canta a la coral del poble. El seu pare, director de la coral, ha perdut la veu a causa d’una laringectomia, fet que ha acabat amb la seva carrera de clarinetista. Alma explora la seva identitat sexual d’amagat del pare, mentre busca la manera d’apropar-se a ell.

Què treballem?

Visibilitzar descobriments sexuals en l’adolescència

Donar a conèixer entorns familiars amables amb les dissidències sexuals

Difondre obres cinematogràfiques des del punt de vista de dones i lesbianes joves

Tràiler

GUIA DE DINAMITZACIÓ

El curtmetratge comença amb un pla mitjà del pare en el metge. Els següents plans són dels i les joves en la coral assajant, en un clar contrast entre la pèrdua de la veu d'un i les veus joves de les altres, que s'alcen amb vitalitat. Quina relació hi ha entre els moments vitals de pare i filla? Per què les directores construeixen una narrativa en paral·lel sobre les seves vivències? Tant el pare com la filla es troben en moments de descobriment personal: el pare de la seva nova veu i la filla de la seva sexualitat. Perpetua felicidad se centra en com s'apropen l'un a l'altre per acompanyar-se i entendre's en les seves diferents circumstàncies vitals. Pare i filla busquen un espai propi d'intimitat per afrontar els dubtes i incerteses d'una nova situació, des de la complicitat, sense deixar que s'instal·li el silenci i el secret -un tema àmpliament representat en diferents produccions cinematogràfiques. Reflexionar sobre la importància del suport familiar per a l'experimentació i l'exploració dels desitjos propis.

Perpetua Felicidad retrata un moment de descobriment sexual en un context de poble i de la religió catòlica: Alma canta en una coral de l'església i al llarg del curtmetratge assagen els càntics per a les celebracions de les festes populars. Al llarg del curtmetratge hi ha dos moments en què la càmera s'apropa en un pla detall a una pintura d'iconografia religiosa de dues santes, que són Perpètua i Felicitat. En l'actuació final de la coral, abans de la nit de festa, Alma les mira mentre canta. Investigar sobre qui són les santes Perpetua i Felicidad, qui donen el títol al curtmetratge.

Com es representa la relació entre diversitat sexual i religió catòlica en el curtmetratge? Què contribueix a construir un ambient de tranquil·litat i acceptació? En cap moment es representa com a conflicte el descobriment sexual cap a persones del mateix gènere i l’entorn de creença catòlica. Més aviat es representa les santes Perpetua i Felicidad com a referent. Perpetua i Felicidad són de les poques parelles del mateix sexe representades en la iconografia cristiana, i per això, han estat reivindicades per diferents artistes i associacions LGTBI com “santes patrones de les parelles del mateix sexe”. A què respon la necessitat de crear referents homosexuals en l’àmbit del catolicisme?

Nadia i Rita, les dues noies més grans de la coral i del poble també són referents per a Alma. És la seva relació qui obre el diàleg entre pare i fill sobre lesbianisme, ja que són el motiu pel qual xerren del tema per primera vegada. En una altra escena, també és la seva relació (els gemecs de plaer durant la nit) qui activen el desig sexual d'Alma que conclou en una escena de masturbació. Quina és la importància de la relació amb el propi cos i plaer per imaginar una relació plaent amb les i els altres?