Project Description

Rambal

Jose Fernández Riveiro, Espanya, 2019

Recomanada per a ESO, batxillerat i cicles formatius

Retrat d’una de les figures més importants del transformisme espanyol, Rambal, qui ha estat un dels veïns més estimats del barri de Cimadevilla, Gijón. En aquest documental es repassa la seva vida així com les estranyes circumstàncies en què va ser assassinat.

Retrat d’una de les figures més importants del transformisme espanyol, Rambal, qui ha estat un dels veïns més estimats del barri de Cimadevilla, Gijón. En aquest documental es repassa la seva vida així com les estranyes circumstàncies en què va ser assassinat.

Què treballem?

Donar a conèixer referents històrics de la comunitat LGTBI

Posar en valor les xarxes de suport locals per a la visibilitat homosexual

Introduir elements bàsics del llenguatge documental

GUIA DE DINAMITZACIÓ

 Rambal ens apropa la història d’una figura central en la història de Gijón, Alberto Alonso Blanco, que va néixer l’any 1928 i que va ser un homosexual visible durant el franquisme. Fer una recerca sobre altres figures històriques del món artístic que van assumir la seva homosexualitat durant l’època franquista. Quines van ser les seves contribucions a la visibilitat homosexual, lèsbica i trans?

 En la banda sonora del documental, hi trobem la cançó Rambalín, de Rodrigo Cuevas. Escoltar la cançó i identificar quina caracterització en fa de Rambal i quins elements aporta al relat del documental.

Rodrigo Cuevas és un músic contemporani d’Astúries: investigar la trajectòria i proposta musical d’aquest artista. Quina relació hi ha entre la seva identitat de gènere i sexual i la seva proposta artística? Quins vincles hi ha entre ell i Rambal?

 En el documental es fa referència a la identitat sexual de Rambal com a “maricón” i es parla de la seva relació amb els insults –que sabia respondre amb ironia i elegància–. Una de les manifestacions de la discriminació que pateixen les persones LGTBI és l’insult. Històricament, les persones dissidents sexuals s’han apropiat dels insults com a forma de reivindicació; més enllà de “maricón”, quins altres insults coneixeu i que moltes persones homosexuals i trans fan servir per a definir-se a si mateixes? Quin creieu que han estat els motius i els objectius d’aquesta apropiació de l’insult?

 La mare del Rambal, Concha, sentia orgull pel talent del seu fill i quan ell actuava, avisava a tots els veïns i veïnes que hi hauria funció en la plaça. A la història de les persones discriminades per raó d’opció sexual, la qüestió de l’orgull propi i també de l’entorn familiar i d’amistats és i ha estat cabdal. Per això, el dia 28 de juny és el dia internacional de l’orgull LGTBI. Quina és la història d’aquesta celebració? Investigar els orígens d’aquesta data i els motius pels quals se celebra avui en dia.