Project Description

Se receta silencio

Miquel Missé i Aitor Aguirre, Espanya, 2021

Recomanada per a batxillerat i cicles formatius

Mentre creixien, a Cristina i a Lola els van receptar silenci. Van obeir i van callar durant molt de temps, fins ara. Una peça que apropa relats de vida intersex, amb reflexions sobre els cossos, les identitats i el desig. Una oportunitat alliberadora per a elles i per a totes les persones.

Mentre creixien, a Cristina i a Lola els van receptar silenci. Van obeir i van callar durant molt de temps, fins ara. Una peça que apropa relats de vida intersex, amb reflexions sobre els cossos, les identitats i el desig. Una oportunitat alliberadora per a elles i per a totes les persones.

Què treballem?

Reclamar la despatologització de les identitats intersexuals

Promoure la col·lectivització de malestars fruits de la pressió social

Valorar produccions fílmiques en les quals es qüestiona el binarisme de gènere

Curtmetratge

GUIA DE DINAMITZACIÓ

Se receta silencio és un curt de docu-ficció, així ho defineixen els seus creadors, un gènere menys habitual al que estem acostumades com a espectadores i espectadors: què podem apreciar que té de ficció i què de realitat? Si els documentals “tracten aspectes de la realitat”, mentre que la ficció permet més marge de creació o inventiva, la peça transmet una sensació de veracitat i versemblança pròpia d’un documental. Quines marques, si parlem de llenguatge audiovisual, ho evidencien?

Els primers plans de Se receta silencio presenten el personatge de Cristina, mirant directament a càmera, intentant definir-se: amb quina voluntat s’ha fet la tria d’aquest recurs, amb un pla tan tancat i frontal? Amb què vol confrontar-nos, i de ben a prop, el curt? Fer recerca dins del catàleg Lliures en la diversitat de la categoria Intersexualitat, i contrastar les diferents sinopsis: què comparteixen i què separa les diferents propostes audiovisuals?

La peça juga pretesament amb el format per assenyalar que a vegades cal crear personatges per parlar de qüestions que travessen les vides “reals”. Quins són els fets que relata Se receta silencio? Què pretenia aconseguir, la recepta del silenci, dirigida a les persones intersex, i qui la recepta? Amb la complicitat de qui? Compartir com es col·loquen Mer i Laura, i els respectius personatges de Lola i Cristina, enfront de la obligació de callar sobre la seva condició. Buscar informació sobre l’obra de teatre Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig, del col·lectiu Que no salga de aquí, fruit de l’activisme intersex, i creada per acostar als escenaris unes experiències en primera persona.

El curtmetratge ens acosta a la vivència de les intersexualitats, aquelles anatomies que presenten naturalment combinacions de característiques sexuals —cromosomes, hormones, genitals interns i externs— que no encaixen en la noció binària d’home i dona. Atendre la noció de “desarmaritzar-se” o al fet de sortir de l’armari: a què es refereix? Qui sol haver de sortir de l’armari, normalment? Qui no? Per què existeix aquesta expressió? Debatre sobre el que envolta el concepte armari: considerar que pot ser alhora un espai de protecció, de resguard de les violències lgtbifòbiques, o bé d’invisibilitat, de reclusió, de soledat i aïllament, amb conseqüències en tots dos casos. Tothom (del col·lectiu LGTBI+) sempre pot sortir de l’armari?