Project Description

Silvana

Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis, Suecia, 2017

Recomanada per a 2n cicle d'ESO, batxillerat i cicles formatius

Amb lletres intransigents en contra totes les formes d’opressió, Silvana és una cantant de rap visiblement lesbiana. Activista i icona de la comunitat queer escandinava, es defineix com a feminista i antiracista. Un viatge des dels seus primers anys com a artista fins a convertir-se en la veu d’una generació.

Amb lletres intransigents en contra totes les formes d’opressió, Silvana és una cantant de rap visiblement lesbiana. Activista i icona de la comunitat queer escandinava, es defineix com a feminista i antiracista. Un viatge des dels seus primers anys com a artista fins a convertir-se en la veu d’una generació.

Què treballem?

Promoure la visibilitat de referents lèsbics

Reflexionar sobre la lesbofòbia i sobre els estereotips al voltant de la sexualitat femenina

Posar en valor el suport de la família en la construcció de les identitats sexuals dissidents.

Tràiler

GUIA DE DINAMITZACIÓ

En diferents escenes del documental, apareixen imatges d’arxiu familiar filmades en vídeo que mostren moments de la infància de la Silvana. Una de les cançons que acompanya aquestes filmacions fa referència a la relació amb el seu pare:

“Él fue el peor de los homófobos.
Pero el tiempo lo cura todo
Y ya está perdonado.”

Debatre col·lectivament sobre la influència de la família en la formació de la identitat sexual de cadascú: quines creieu que poden ser les actituds i els missatges amb els quals un pare pot transmetre homofòbia a la seva filla o fill? Quina importància creieu que té el suport dels pares i mares en relació amb l’opció sexual de la seva filla o fill?

L’escena que ens introdueix en la relació d’enamorament de Silvana i Beatrice Eli se situa al voltant d’un concert d’aquesta última. Una actuació en la qual canta “Girls” (Noies), un tema que tracta sobre la sexualitat lèsbica. Reflexionar sobre els estereotips i tabús que encara persisteixen al voltant de la sexualitat de les noies i que són presents en la lletra d’aquesta cançó: la masturbació femenina, la iniciativa sexual de les noies, el desig cap a altres noies, entre d’altres. Relacionar aquests tòpics amb la manca de reconeixement i la invisibilitat que molt sovint envolten les relacions lesbianes.

Silvana afirma que mai va tenir un referent com el que ella representa per a algunes persones joves, pel fet de ser una lesbiana visible, però també per ser una activista antiracista i feminista. Pensar en cantants catalans o d’altres procedències que puguin representar un referent per a la vostra generació. Destacar, entre aquests exemples, les persones amb identitats dissidents de gènere i/o sexual. Quins són els valors i les idees que defensen?

En una de les seves cançons, Silvana es refereix a la lesbofòbia i a la por a patir violència pel fet de ser visiblement lesbiana:

“¿Cómo me atrevo a besar en público?
¿Podemos llenar lugares inesperados con cuerpos inesperados?
¿Nos atrevemos a coger la mano de nuestra novia en plena noche? ¿Sin miedo?”

Aquesta lletra és alhora una denúncia sobre les discriminacions que poden patir les lesbianes i una reivindicació a ser visibles. Quins creieu que són els reptes per a ser obertament homosexual en el vostre context actual? En els vostres espais quotidians (casa, barri, institut, etc.) penseu que les persones homosexuals se senten igual de tranquil·les que les persones heterosexuals? De quina manera creieu que es poden generar espais públics més segurs per a les persones homosexuals?