Project Description

Una niña

Sébastien Lifshitz, França, 2020

Recomanada per a ESO, batxillerat i cicles formatius

Quan creixi, serà una noia. Això és amb el que Sasha porta somniant tota la seva infància. El documental s’hi apropa amb tendresa per veure d’aprop els reptes i les dificultats als quals poden veure’s sotmesos les famílies i els i les menors trans.

Quan creixi, serà una noia. Això és amb el que Sasha porta somniant tota la seva infància. El documental s’hi apropa amb tendresa per veure d’aprop els reptes i les dificultats als quals poden veure’s sotmesos les famílies i els i les menors trans.

Què treballem?

Valorar la importància de les xarxes de suport en els processos identitaris de les persones trans

Donar a conèixer el paper del cinema documental per la transformació social

Apuntar certes formes de discriminació i violència estructural trànsfoba

Tràiler

GUIA DE DINAMITZACIÓ

El documental, que a França s’ha convertit en un fenòmen mediàtic i ha reactivat els debats sobre la transidentitat i els i les menors, segueix de prop les lluites de la família de Sasha per aconseguir que l’acceptin tal com és. La família és la principal xarxa de suport, tot i que no l’única: comentar com es concreta aquest suport a través de la germana gran, el pare, el germà mitjà o l’amiga de Sasha, la Lola.

Per què la pel·lícula acaba amb una escena de la protagonista ballant al jardí, amb ales de papallona? Què transmet aquesta darrera mirada a càmera de la protagonista?

Sasha no tiene la vida ni la infancia que debería, diu la seva mare. Quins són els principals esculls als quals s’enfronta? Quin rol pren el centre educatiu quan se’ls proposa una sessió amb la doctora especialitzada en trànsits de menors?

Davant del canvi d’identitat, existeixen protocols educatius que obliguen els centres a respectar la decisió dels i les menors de ser anomenats i anomenades com desitgin, però no es troben a totes les comunitats autònomes. Per tant, a l’estat espanyol hi ha infants trans que tenen diferents drets en funció d’on han nascut, quan la Constitució garanteix la igualtat. Realitzar una petita investigació sobre l’estat de la qüestió a Catalunya.

Durant l’embaràs la mare de Sasha havia desitjat molt que la criatura que nasqués fos una nena, i va néixer un nen. Això l’ha portat a pensar que Sasha s’identifica com a nena perquè a causa dels seus pensaments, creença que es desmenteix de seguida amb la doctora que fa l’acompanyament a la família. Buscar informació sobre la disfòria de gènere, explicat a la primera visita, i quin impacte té en les persones que ho viuen. Coneixíeu aquest terme? Quines altres creences i dubtes es resolen a la consulta mèdica?

El director, Sébastien Lifshitz, ha centrat bona part de la seva filmografia en temàtiques d’identitat sexual i de gènere. En una entrevista afirma que li obsessiona trobar la distància adequada entre ell els i les protagonistes dels seus documentals, especialment a l’hora de trobar un punt de vista sobre la qüestió que s’hi retrati. També afegeix que no li interessa ser neutral, no vol tenir-hi una distància clínica: a què es refereix amb aquestes declaracions? Quin és el seu posicionament a Una niña? Indagar sobre altres pel·lícules de la seva filmografia, com Los Invisbles (2012) o Adolescents (2019) per conèixer els seus interessos com a realitzador i el que el motiva a fer cinema.

FILMS RELACIONATS