Grandma


Grandma

Paul Weitz. Estats Units, 2015, 79 minuts.

Recomanada per a 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius

Quan l’adolescent Sage recorre a l’ajuda de la seva àvia Elle perquè necessita diners per avortar, ella no s’ho pensa dues vegades i emprenen un viatge per aconseguir-los. Road-movie a través de diferents persones rellevants en la vida d’Elle que serveix d’excusa per aprofundir en el passat del personatge irreverent de l’àvia. Lesbiana, acadèmica, poeta i activista feminista, suposa un retrat sensible i amb sentit de l’humor d’una vellesa poc representada.

Proposta d’activitats i orientacions pedagògiques

Δ La pel·lícula comença amb una cita de la poeta nord-americana Eileen Myles i el seu nom es torna a mencionar en alguna altra escena. Analitzar “Un poema americano”, aparegut al poemari Not me (1991), per veure quina relació té amb el personatge d’Elle Reid a Grandma. Quines discriminacions sanitàries denuncia el poema i quines la pel·lícula? Un cop realitzat el visionat, a què creieu que remet la cita d’apertura?

Δ Quan Sage li pregunta a la seva àvia perquè va estar casada uns mesos amb un home si es considerava lesbiana, Elle respon: «Sempre m’han agradat les dones, era jo la que no m’agradava». L’acceptació de la identitat homosexual és sovint un procés que requereix temps i canvis. De trobar-vos en la situació d’Elle de no agradar-se, comentar com us sentiríeu. Com poden influir la negació i l’autoengany en aquest context en l’autoestima, la realització personal o la felicitat?

Δ Amb els models relacionals d’Elle, la pel·lícula desarticula el discurs de l’heterosexualitat com a única forma de vincle possible, tan eròtic com en la cura de les filles i els fills. Comentar les escenes que ho evidencien i què suposa mostrar una vivència normalitzada del desig i la maternitat lèsbica.

Δ Elle pretén que unes primeres edicions que té de La mística de la feminitat, de Betty Friedman i La plenitud de la vida, de Simone de Beauvoir, sufraguin el cost de l’avortament de Sage. Resumir les aportacions principals dels títols, les autores i el context de publicació en plena segona onada del feminisme. Quina informació aporten sobre la construcció del personatge protagonista i els seus ideals? Com pot entendre’s el desconeixement que en té la neta?

Δ La relació d’Elle amb alguns personatges del seu passat deixa entreveure l’herència del moviment contracultural i hippy nord-americà dels anys 60. Indagueu en l’impacte que tingué per la generació de joves que ho va viure, tant en termes socials, polítics com d’alliberament sexual.

Tràiler