Moonlight


Moonlight

Barry Jenkins, Estats Units, 2016. 115 minuts.

Recomanada per a 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius

Moonlight és una història atemporal de relacions humanes i de l’autodescobriment que narra la vida d’un jove que creix als suburbis de Miami. El film tracta d’un retrat vital de la vida afroamericana contemporània que ressona per la seva profunditat i les seves veritats. 

Proposta d’activitats i orientacions pedagògiques

Δ La pel·lícula s’adscriu al terme coming-of-age, que serveix per seguir de prop el viatge d’auto descobriment i que fa un personatge durant un període concret de la seva vida. Reflexionar sobre com facilita l’estructura en tres parts (Little, Chiron i Black) l’aproximació a l’homosexualitat masculina a la comunitat afroamericana. Quins són els conflictes o situacions explorades d’aquest tema en cada capítol. Detectar les violències i els tabús que permetin identificar els prejudicis a què s’enfronta per ser un home negre de classe baixa i gai. Podeu ajudar-vos buscant el significat d’interseccionalitat, una eina d’anàlisi encunyada per Kimberlé Williams Crenshaw.

Δ Amb els personatges de Juan i Tessa, la pel·lícula explora la importància dels referents positius per la comunitat LGBTI. Observar l’evolució del protagonista a partir del què li ofereix la parella, identificant els seus sentiments i el que busca en la seva companyia. Comentar com determina la relació amb ells el transcurs de la seva vida.

Δ En diversos moments apareixen idees preconcebudes associades a la masculinitat hegemònica. Comparar l’actitud dels adolescents Kevin i Chiron respecte a plorar i a mostrar els seus sentiments. Com es relaciona amb la frustració que comenten de grans, quan han fet el que s’esperava d’ells i no el que realment desitjaven? I amb l’escena on es comenta que Chiron s’està veient amb Robin, una model? Localitzar i comentar els mites, dins i fora la pantalla, que relacionen l’heterosexualitat amb la masculinitat hegemònica.

Δ L’atmosfera de la pel·lícula és angoixant perquè les experiències del protagonista són dures. Analitzar el simbolisme del mar en la vida de Chiron, un element present en les tres parts: de petit quan aprèn a nedar el traficant li diu que allí ell pot ser ell mateix; quan hi té la seva primera experiència sexual; i quan es retroba amb Kevin d’adult i viu davant de la platja. Amb què associa el mar o la brisa marina? Què hi aprèn? Per què creieu que la darrera escena veiem a Little a l’aigua mirant a càmera, si ja coneixíem al personatge d’adult?

Δ Un estudi de Hollywood del 2016 revela que del cinema nord-americà mainstream, aquell que conta amb més pressupost de producció i recursos per arribar al gran públic, només 23 de cada 125 pel·lícules incloïen personatges LGBTI. Què pot haver significat per a Moonlight, una pel·lícula indie també per tractar una història d’una minoria infrarepresentada (l’homosexualitat en persones racialitzades), el reconeixement de l’Oscar a millor drama? I per la comunitat LGBTI en general?

Tràiler