Project Description

Moonlight

Barry Jenkins, Estats Units, 2016

Recomanada per a 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius

Moonlight és una història atemporal de relacions humanes i de l’autodescobriment que narra la vida d’un jove que creix als suburbis de Miami. El film tracta d’un retrat vital de la vida afroamericana contemporània que ressona per la seva profunditat i les seves veritats.

Moonlight és una història atemporal de relacions humanes i de l’autodescobriment que narra la vida d’un jove que creix als suburbis de Miami. El film tracta d’un retrat vital de la vida afroamericana contemporània que ressona per la seva profunditat i les seves veritats.

Què treballem?

Visibilitzar la representació de personatges afroamericans al cinema.

Reconèixer la interseccionalitat de diferents discriminacions per raó de classe social, raça i sexualitat.

Identificar l'estructura narrativa i la posada en escena al servei de la història.

Tràiler

GUIA DE DINAMITZACIÓ

 La pel·lícula s’adscriu al terme coming-of-age, que serveix per seguir de prop el viatge d’auto descobriment i que fa un personatge durant un període concret de la seva vida. Reflexionar sobre com facilita l’estructura en tres parts (Little, Chiron i Black) l’aproximació a l’homosexualitat masculina a la comunitat afroamericana. Quins són els conflictes o situacions explorades d’aquest tema en cada capítol. Detectar les violències i els tabús que permetin identificar els prejudicis a què s’enfronta per ser un home negre de classe baixa i gai. Podeu ajudar-vos buscant el significat d’interseccionalitat, una eina d’anàlisi encunyada per Kimberlé Williams Crenshaw.

 Amb els personatges de Juan i Tessa, la pel·lícula explora la importància dels referents positius per la comunitat LGBTI. Observar l’evolució del protagonista a partir del què li ofereix la parella, identificant els seus sentiments i el que busca en la seva companyia. Comentar com determina la relació amb ells el transcurs de la seva vida.

 En diversos moments apareixen idees preconcebudes associades a la masculinitat hegemònica. Comparar l’actitud dels adolescents Kevin i Chiron respecte a plorar i a mostrar els seus sentiments. Com es relaciona amb la frustració que comenten de grans, quan han fet el que s’esperava d’ells i no el que realment desitjaven? I amb l’escena on es comenta que Chiron s’està veient amb Robin, una model? Localitzar i comentar els mites, dins i fora la pantalla, que relacionen l’heterosexualitat amb la masculinitat hegemònica.

 L’atmosfera de la pel·lícula és angoixant perquè les experiències del protagonista són dures. Analitzar el simbolisme del mar en la vida de Chiron, un element present en les tres parts: de petit quan aprèn a nedar el traficant li diu que allí ell pot ser ell mateix; quan hi té la seva primera experiència sexual; i quan es retroba amb Kevin d’adult i viu davant de la platja. Amb què associa el mar o la brisa marina? Què hi aprèn? Per què creieu que la darrera escena veiem a Little a l’aigua mirant a càmera, si ja coneixíem al personatge d’adult?

 Un estudi de Hollywood del 2016 revela que del cinema nord-americà mainstream, aquell que conta amb més pressupost de producció i recursos per arribar al gran públic, només 23 de cada 125 pel·lícules incloïen personatges LGBTI. Què pot haver significat per a Moonlight, una pel·lícula indie també per tractar una història d’una minoria infrarepresentada (l’homosexualitat en persones racialitzades), el reconeixement de l’Oscar a millor drama? I per la comunitat LGBTI en general?