Project Description

Trans

Chris Arnold, Estats Units, 2012

Sol·licitar més informació

Recomanada per a 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius

Trans és un documental que parla de la comunitat transgènere dels Estats Units, una de les minories més incompreses i maltractades. El film ofereix una visió propera i personal de les vides, dels amors i dels reptes d’un destacat elenc de personatges amb diferents edats i realitats.

Trans és un documental que parla de la comunitat transgènere dels Estats Units, una de les minories més incompreses i maltractades. El film ofereix una visió propera i personal de les vides, dels amors i dels reptes d’un destacat elenc de personatges amb diferents edats i realitats.

Què treballem?

Qüestionar els estereotips associats a les identitats trans

Apropar-se a les expectatives i desitjos de vivències personals de trànsit

Donar a conèixer experiències positives de trànsit de gènere

Tràiler

GUIA DE DINAMITZACIÓ

 El documental se centra en la comunitat trans nord-americana per exposar la diversitat de realitats d’alguns dels seus membres. En l’imaginari col·lectiu, és habitual associar el fet trans a uns estereotips limitants. Detectar-los en un llistat i escriure al costat com els rebaten els testimonis entrevistats. Segons el pare de Dannan, quin és el deure que tenim com a societat vers les persones trans?

 Algunes de les transicions de la pel·lícula tenen lloc a l’edat adulta, després del matrimoni, però d’altres des que la criatura és petita. Quins són els sentiments i les expectatives compartides, just abans que d’iniciar el procés? I després? Com se senten els membres dels seus entorns propers? Deduir les motivacions de la direcció per fer aquest documental.

 La presència de professionals de la psicologia i la medicina compleix unes funcions molt concretes al documental. Descriure-les. En una dècada, com ha canviat per a una de les terapeutes la percepció de les famílies que tenen criatures trans? Un cop conegudes les experiències de transició, què se us acut que contribuiria a la normalització i la desestigmatització del col·lectiu?

 A la meitat de la pel·lícula, apareix a la pantalla “Si t’identifiques com a trans, tens una finestra al món”. A què es refereix aquesta afirmació? Assenyalar el paper que han jugat internet i Youtube en particular i comparar-ho amb el tipus de recursos disponibles abans de l’era digital. Analitzar què ofereixen canals com el de ChaseRoss (uppercaseCHASE1) o Xavi Marruenda (MundoFTM) a partir del visionat d’alguns vídeos.

 Tot i el to positiu general, reforça també experiències felices de persones trans, el documental explora diverses formes de discriminació. Comentar algunes de les estratègies de denúncia d’aquestes violències, com les d’Oakland: per què són tan necessàries? Quines són les seves fites? Buscar informació sobre el que es commemora a escala mundial el 20 de novembre de cada any des de 1986.

 A Barcelona la biblioteca Nou Barris de la ciutat de Barcelona disposa d’un Centre d’interès Identitats Trans i Gènere i la de Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte, un fons especial de temàtica LGBTI. Consultar els catàlegs en línia per veure el material disponible sobre el fet trans i la qüestió de gènere (el tipus de llibre, l’enfocament, per a quines edats, etc.). Quines altres activitats relacionades ofereixen a la població?