Project Description

Otherland

Jan Pieter Tuinstra & Keren Levi, Holanda, 2018

Recomanada per a ESO, batxillerat i cicles formatius

El ballarí de Vogue Elvin Elejandro actua fent ‘voguing’ al Voodoo Carnival, un important concurs de ball (Vogue Ball) on ha de demostrar que és acceptat per la comunitat del saló.

El ballarí de Vogue Elvin Elejandro actua fent ‘voguing’ al Voodoo Carnival, un important concurs de ball (Vogue Ball) on ha de demostrar que és acceptat per la comunitat del saló.

Què treballem?

Difondre l’apropament al moviment del Vogue o Voguing com una expressió de la cultura LGTBI+

Reconèixer el desafiament de les normes socials sobre gènere, raça i sexualitat a través de la música i el ball

Visibilitzar el cinema com a espai de possibilitat per ampliar imaginaris

 

GUIA DE DINAMITZACIÓ

La història biogràfica del ballarí Elvin Elejandro Martinez, el protagonista del curtmetratge, és explicada pel director Jan Pieter Tuinstra i la coreògrafa Keren Levi, en una combinació d’elements documentals amb escenes de dansa dramatitzades. Investigar sobre el vogue, el ball performàtic que retrata el film, i el potencial polític i subversiu d’aquesta pràctica artística, especialment per a les persones racialitzades i dissidents sexuals i de gènere, en la seva idea de celebrar les comunitats més exposades a les violències racistes i heteropatriarcals.

Amb el recurs de la veu en off i algunes imatges d’arxiu, Elvin Elejandro explica la seva infantesa a la petita comunitat illenca de Saint Martin i la transformació que va viure des que n’emigra, especialmente en relació a la seva homosexualitat. Reflexionar sobre la llibertat que Elvin solia desitjar tan profundamente i els motius pels quals escull volar a Holanda per pensar sobre el vostre entorn (barri, poble, ciutat). Escriure un text en primera persona sobre els avantatges i els inconvenients de pertànyer a una comunitat petita, especialment en la vivència de la dissidència sexual o de gènere.

En paral·lel a la història autobiogràfica d’Elvin, la pel·lícula explica l'apassionant història de ficció d'una vetllada en un Vogue Ball (concurs de Vogue), en què tots els personatges i ballarines de la pel·lícula són membres de la comunitat europea del món del voguing. Ampliar les referències amb els visionats dels tràilers de les tres temporadas de la sèrie Pose (Ryan Murphy, 2018-2021), sobre el voguing i l’activisme trans a Nova York als anys 80 i 90. Llegir i valorar la peça periodística Janet Mock, la productora 'trans' que desafía a Hollywood. Janet Mock ha estat la primera dona trans negra en dirigir un capítol per a la televisió nord-americana amb la sèrie Pose del 2018. Quines són les seves revindicacions com a dona trans racialitzada? Quins reptes té, segons ella, la indústria cultural de Hollywood?

El paper de la música al curtmetratge, i a les sessions de Vogue en general, és essencial per fomentar l’espai festiu, celebratiu i polític que caracteritza aquest tipus de ball. Fer una petita investigació d’artistes musicals que utilitzin la música per assenyalar discriminacions a través de les seves lletres, i programar una sessió musical i de projecció de vídeo-clips on compartir-ho col·lectivament.